Mobiltelefoni I Udlandet

Mobiltelefoni i udlandet kan være svært at forstå. Der sker samtidig også en masse inden for mobiltelefoni i EU netop nu. For eksempel vil afgifterne på dataroaming blive mindsket markant. EU-kommissionen har sågar givet udtryk for at den i 2017 vil blive fjernet fuldstændigt. Det er altså en kæmpe udvikling, når vi har været vant til dyre roamingomkostninger. For at gøre det nemmere for dig at forstå, har vi her hos iBoom.dk skrevet denne guide, der giver dig alt, hvad du behøver at vide.

Når vi taler om mobiltelefoni i udlandet, så er det ingen hemmelighed, at det aldrig er nogen billig fornøjelse. Priserne er højere for opkald og højere for hver sms, du sender. Priserne afhænger dog af, hvilket EU-land, du opholder dig i. Det samme gælder priserne i lande uden for EU. Er det et land uden for EU, så vil priserne ofte variere rigtig meget, og derfor anbefaler vi altid, at kender prisen, inden du tager afsted. Du kan altid finde de gældende priser hos dit nuværende mobilselskab.

Data i EU

Data i udlandet har indtil nu været meget dyrt, hvis du gør brug af en satellitforbindelse og ikke Wifi. Prisen er også meget varierende alt efter, hvilket selskab du benytter. Når du skal undersøge priserne ved dit nuværende teleselskab, skal du være opmærksom på, at priserne for data i EU ofte vil være angivet i MB. Der begynder dog ofte at blive afregnet fra den første KB, du gør brug af.

Du er dog som forbruger beskyttet mod, at dit dataforbrug ikke kan stikke af, mens du opholder dig i udlandet. Der er nemlig et dataloft på 466 kroner, hvilket betyder, at dit mobilselskab per automatik spærrer dit dataforbrug. Det kan du altså se som en ekstra tryghed, hvis du er bange for, at dit forbrug løber løbsk. Inden det bliver spærret helt, vil du oftest modtage en sms fra dit teleselskab.

Ved du på forhånd, at du får brug for data i udlandet, så kan det være en god idé at slå e-mails, apps og andre ting, der bruger internettet fra. Hermed kan du minimere dit forbrug og altså også din regning. Data i udlandet behøver dog heller ikke at være så dyrt. Man kan nemlig gøre brug af gratis Wifi. Dette har de fleste hoteller, caféer og restauranter efterhånden, og der er altså rig mulighed for at komme på internettet.  Ved du på forhånd, at du ikke skal bruge data overhoved, så anbefaler vi, at du slår data helt fra på din ferie, så du på forhånd ved, at du ikke kommer til at bruge det.

Rejser du meget i udlandet og er der ofte, så vil det faktisk i de fleste tilfælde sagtens kunne betale sig for dig købe et lokalt taltids- eller datakort, mens du befinder dig i udlandet. Dette er dog kun, hvis du gør meget brug af din mobiltelefon under mobiltelefoni i udlandet. Du skal dog være opmærksom på, at du herved vil modtage et nyt nummer, hvor dataprisen også vil være de samme som i det respektive land. Dette vil i langt de fleste tilfælde være meget under den pris, de danske teleselskaber kan tilbyde.

Der bruges også data ved overførelse af en MMS. Det er lidt forskelligt, hvordan dette bliver håndteret fra teleselskab til teleselskab. Nogle gør brug af en fast pris per mms, mens andre gør brug af en pris for både MMS’en og så en pris for den mængde data, der bruges, når MMS’en skal sendes. Skal du sende MMS’er hjem, så kan du spare penge ved at tage billedet i lav opløsning. Dermed fylder det ikke så meget, og det koster derfor heller ikke så meget at overføre.

Nye priser fra 2017

Som vi kort gjorde opmærksom på i begyndelsen af denne artikel, så vil priserne ændre sig i 2017. Den såkaldte Roamingafgift forsvinder nemlig helt i 2017. Dermed bliver priserne i hele EU de samme, og det betyder altså, at du ikke skal have nogle bekymringer om store regninger, når du tager afsted på ferie. Der har længe været sket et dyk i priserne, men at roamingafgiften ville blive helt afskaffet, kom bag på de fleste. Det er en beslutning, der er blevet bifaldet af mange, da det kan være med til at sætte skub i markedet. Det har dog også mødt modstand fra særligt de meget turistafhængige lande. En stor del af deres indtægt kommer nemlig fra roamingafgifter i sommermånederne. Selskaberne herhjemme har dog også en indtægt ved dette, og den vil altså også gå tabt.

SMS, tale og mobiltelefoni i udlandet

Du ved helt sikkert allerede, at det koster flere penge at modtage et opkald i udlandet, end det gør i Danmark. Det koster ikke penge at modtage et opkald i Danmark, det gør det derimod i udlandet. Der eksisterer nemlig en udenlandsk takst, der er dyrere end den danske.

Når du er i udlandet og ønsker at ringe op til et dansk nummer, skal du gøre brug af en landekode. Den danske landekode er (+45) efterfulgt af nummeret. Alle lande har en landekode, og skal du ringe til et andet land, så er det efter samme princip. Når du gør dette, betaler du for dit opkald, og den person du ringer til skal betale for at modtage opkaldet. Vil du derimod ringe til et nummer, der ikke er dansk, så kan du blot indtaste nummeret uden at gøre brug af en landekode.

Værd at vide er også, at der inden for EU er en fast takst for opkald. Denne ligger på 2,24 kroner i minuttet. Er du modtager af et opkald, ligger prisen på 65 øre i minuttet. Det samme gør sig gældende med en SMS, hvor der ligeledes er en fast pris. Denne ligger på 75 øre. Modtager du dog en SMS, vil denne typisk være gratis. Dette er uanset om du er i Danmark eller i udlandet. Når du foretager et opkald, skal du være opmærksom på, at teleselskaberne afregner for hvert sekund fra det øjeblik, hvor du har talt i et halvt minut.

Der er dog flere og flere udbydere i Danmark, der tilbyder et mobilabonnement, hvor der er tale, sms og roaming inkluderet til en række forskellige lande. Er du ofte i udlandet og bruger din telefon meget under dine ophold, kan sådan en pakke sandsynligvis godt betale sig for dig.

Når du kommer hjem fra ferie, skal du altid huske at tænde din telefon. Gør du ikke dette vil, du nemlig stadig stå registreret i det udenlandske net. Dermed kan du altså komme til at betale overpris for dit mobilforbrug. Tænder du blot din telefon, når du kommer hjem, så bliver der ikke nogle problemer.

Vi håber her hos iBoom.dk, at vores guide har været med til at gøre dig klogere på mobiltelefoni i udlandet. Hvis du skulle stå tilbage med spørgsmål, så anbefaler vi, at du retter henvendelse til din teleudbyder, da de kan svare mere konkret i forhold til dit telefonabonnement.